Besøg hos Erik Nielsen i Karleby

Et øjebliksbillede fra 1975

 

Alle i veteranmotorcykel kredse vidste midt i 70èrne, hvem ”Maleren” fra Karleby var. Mange besøgte Erik eller han besøgte dem, hvis de havde hele cykler eller stumper til salg.


Efter at min far havde købt det gamle mejeri Fælleshåb i Ønslev ca. 1969, kom jeg jævnligt på Falster. Hvis jeg havde lyst til en veteransnak, var det oplagt at ringe og spørge Erik om han var hjemme. Som regel var man velkommen og besøget startede med, at man fandt Erik i kælderen, iført hans lidt udslidte, aflagte hverdagstøj. En dejlig lidt hullet pullover, en skjorte med oprullede ærmer og et par behagelige benklæder. Der blev ikke brugt penge på fint arbejdstøj.


Efter at have besigtiget de som regel 2 eller flere igangværende restaureringprojekter på bukkene, ledsaget af en rigt flydende fortælling om cyklernes oprindelse og historie o.s.v., kaldte Eriks efterhånden 90 årige mor, at nu var der kaffe. Kaffen blev indtaget med morens hjemmebagte franskbrød, i dagligstuen, på første sal.


Eriks mor var en venlig, frisk gammel dame, der nok rystede lidt på hovedet af al vor veteransnak, men som var interesseret i alt hvad der skete.

Efter kaffen fortsatte snakken og Eriks arbejde i kælderen. Som regel skulle vi også en tur i udhuset og se på de urestaurerede cykler og reservedele. Her var også sprøjtemale rum og sandblæsnings anlæg.


Erik havde en lidt rastløs væremåde, hvor man fik lidt det indtryk, at der helst ikke skulle spildes kostbar tid på snak alene. Tit kunne Erik også fortælle om spændende projekter f.eks. med støbning og bearbejdning af Wandere karburatorer eller fremstilling af andre manglende stumper.

Erik kom hos mange af de på den tid stadig eksisterende små selvstændige håndværkere, så som forkromere, sandblæsere o.s.v.


Undertiden fik man også en beretning om hans sidste tur rundt i Danmark eller Sverige på jagt efter cykler eller stumper. Dog blev navne og steder behændigt udeladt, hvis der var chance for at hente flere ting samme sted. Man kunne dog være heldig at få en ”staldfidus”, hvis han syntes at man havde gjort sig fortjent til det.


Utallige er de timer og kilometer Erik har tilbragt på landevejen for at finde hans samling.


Erik havde en fantastisk hukommelse og en detaljeret viden om de ting han interesserede sig for bl.a. om Fregatten Jylland.


Ofte havde Erik også en eller anden interesse kørende ved siden af motorcyklerne. Det kunne være modeldampmaskiner, mønter, frimærker eller stenslibning.


Til huset hørte også en stor urtehave, hvor der blev dyrket kartofler o.s.v. Der blev også lavet brænde hvert år til centralkedlen.


Eriks falsterske oprindelse fornægtede sig ikke i Eriks tale, og han havde en herlig lokal dialekt og sprogbrug.


                                                                                                                                                                                                                                               Jan Lund-Jørgensen

Et billede af Erik Nielsens hjemmelavede fræser påmontert en elektrisk motor.

Fotograferet efteråret 2020 i forbindelse med et besøg i Erik Nielsens tidligere hus i Karleby

(Foto: sgt)